ÇERKES TARİHİ ÜZERİNE ARAŞTIRMA


Önemli Tarihler, Olaylar, Kişiler ...............................
<<>> 31.01.1841 ...... Kontrol Direktörü Serebriakov’un Korgeneral Raevski’ye Raporu
(31-01-1841, No. 323 “Molodyts” Gemisi Sayfa 498)
Dağlıları açlık noktasına getiren aşırı yoksulluk seviyesine ulaşması onların perişan durumlarından kazanabileceğimiz çıkarlarımızla ilgili bir önceki teorinizi zaruri olarak değiştirmenizi zorunlu kılıyor. Onların sindirilmesini hızlandırmak için sadece kibar ve gösterişli bir yöntemler kullandık fakat ne yazık ki bu yöntemler bu barbarlar tarafından takdir görmedi.
757 numaralı belgede geçen sene 21 Mayıs 1840’nın başlarında belirtmiş olduğum gibi, Natokhawaj’ları sürmek için gerekli görülen uygun koşullar bu noktada hiç bir şekilde elde edilebilir değildi. Onları 1839 yılında hasat zamanını değerlendirme çabalarından mahrum ettikten sonra, dağlarda yaşanan fakirlikte artış gözlemlendi. Eğer tüm ekinlerini önümüzdeki yaz içerisinde yerle bir edersek, önümüzdeki kış açlık çekeceklerdir. Natojhawaj’ların bir şeylerden feragat etmeleri gerektiğini anlamalarını sağlamak için geniş çapta yöntemler uygulamamamıza gerek yok; sınır dışı edilecekleri gerçeğini kabul etmek zorunluluğunu zaten hissedeceklerdir. Eğer Kafkaslarda yürütmekte olduğumuz misyoner çabalar planladığımız gibi amacına ulaşırsa, 6 bin insanın sınır dışı edilme işlemi gerçekleşecektir. Sözünü ettiğimiz güçler iki veya üç gruba dağıldılar ve başta Anapa, Kuban ve Novorosisk olmak üzere farklı birçok noktadan farklı zamanlarda veya aynı anda ani saldırılar gerçekleştirecekler. Tüm yönlerden gelen ani saldırılarıyla birlikte, bölgede terör ve yıkım hakim olacaktır. Sonrasında, bir yaz boyunca Natojhawaj’ın etrafını sarmış olacağız.
Tüm bu çabalar sonucu elde edecek olduğumuz faydalar ise şu şekilde sıralanabilir: fethedilen ve baskılar altında tutulan Natokhaway bölgesi herhangi bir yardımdan yoksun kalacaklardır, zira açlık ve muhtaçlık hiç bu denli şiddetli yaşanmamıştır. Natojhawaj, halkı yıllardır refah içinde yaşayan ama artık bir ekmeğe muhtaç durumda olan bir bölge olacaktır. Kısacası, boyun eğmeyi kesinlikle reddeden Dağlılar en verimli topraklarını kaybedecek olup, yaşanan bu durum vahametini korumayı sürdürecektir. Dağlarda yaşayan insanların hayatları da buradan tahliye edilenlerin gelmesiyle etki görecektir.
<<>> 31.01.1855 ...... İmparator Nicholas’ın egemenliği döneminde canını kaybeden insan sayısı çok fazla. Nicholas Çerkeslerle 28 yıl boyunca aralıksız savaştı, bağımsız Çerkeslere boyun eğdirmeye çalışırken altıyüzbin Rus can verdi. ....... Nelson Examiner
<<>> 31.01.1907 ...... 31 Ocak 1907 tarihinde Suriye vilayetinin Zerfa karyesinde iskân olunan Çerkesler için yaptırılan mektep ve cami inşası tamamlanmıştır. İnşaatın sona ermesiyle Arapların da dâhil olduğu ahali huzurunda Cuma salasını müteakiben dualar eşliğinde binaların resmî açılışı yapılmıştır.
<<>> 31.01.1936 ...... Can Bartu (d. 31 Ocak 1936), Fenerbahçe’li, efsanevi futbolcu.
Can Bartu (d. 31 Ocak 1936), Fenerbahçe’li, efsanevi futbolcu. 1 Ocak 1961’de, Fiorentina - Glasgow Rangers arasında oynanan final maçında forma giyen, Avrupa Kupaları’nda final maçı oynayan, ilk Türk futbolcusu oldu. İtalyan taraftarlar tarafından, "Sinyor Bartu" şeklinde adlandırılan Bartu, Türk futbolunun unutulmazları arasındaki yerini aldı.
http://www.vizyon21y.com/…/Onemli_Insanl…/C_B/Can_Bartu.html
<<>> 31.01.1996 ...... Kabardey-Balkar halklarının anadillerini geliştirebilmeleri için gerekli çalışmaların yapılması kararı alındı.
--------
Sözler ...............................
II<< Çizmedin ki kesesin. Çerkes Atasözü >>II
-----------------
Kitaplar ...............................
Kitap Adı......: Sosyokültürel Yönleriyle Çerkes Toplumu
Yazar...........: Muhtelif
Kitap İçeriği.: Çerkes toplumunu köklü biçimde etkilemiş olan "Çerkes Sürgünü"nün çok yönlü sonuçları ile birlikte geleceğimiz bakımından uluslararası düzeyde farkındalık yaratmak amacıyla uluslararası bilim çevrelerinde konuyla ilgili bilimsel yayınları artırmak çabasındayız. Bu kapsamda, KAFDAV olarak Çerkes toplumuna ve vakfımıza pek çok katkısı ve emeği bulunan ve 2010 yılında kaybettiğimiz değerli büyüğümüz Prof. Dr. Haydar Taymaz’ın anısına ödüllü bir araştırma yarışması düzenledik. Elinizdeki bu kitap yarışmaya gönderilen eserlerden oluşmaktadır.