KAFKASYADA ANTİK DEVLETLER2


Yani, Bercy ve Ermenistan Hazarların işgali 252 yıl önce ya da daha fazla gerçekleşti. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu takip Aynı Şapur tarafından provoke edildi Bunun için o Chora ve Seaside yakalama Transkafkasya ülkeleri ve vurdu Dağıstan, teslim Mascoutah ve Dağıstan Hunlar yol açtı ve burada dikildi cins Arshakids kralı.
Sonra Şapur ölümlerin Maskut odak İran'da Arsak krallık kaydedilir ve Ermeni kralı Tiridates III Mascoutah Ermenistan ile ilişkileri geliştirmek. Bu hikayeyi hatırlamak ilginç İmparator Konstantin Ermeni kralı Trdat tarafından verilen bir kitleye Agafangel III. Antik tarihçi dört aramalar topokratov Ermeni kralı eşlik ve aralarında topokrata" Masaha-Hun." Ermeni versiyonu Agafangel işleri bu başlık" bdehsh karşılık Mascoutah" [8], burada valinin başka hiçbir yerde Mascoutah uygulanan. İşte mümkündür İki varsayımlar: süre 1) Maskut kral gerçekten olabilir genellikle sınır yöneticileri tarafından giyilen Tiridates başlığı" bdehsh", almak alanlar, o daha sonra Ermeni kralı bir vasal olur, - bu olabilir Tiridates III Ermenistan'ın konumunu güçlendirmeye ile bağlantılı olarak ortaya çıkar; 2) Hıristiyan yazar Agafangel, sırayla ilk büyüklüğünü vurgulamak için Hıristiyan egemen Ermenistan yapay sayısında onun anlatı içine tanıtıldı bdehshev Tiridates III cetvel Mascoutah ülke. Gerçek kurmak zordur, ama ikinci daha olası görünüyor seçeneği, bu kitleye hikayesi kendisi değil özellikle Roma İmparatoru Oldukça otantik. Maskut Arshakids vardı Onay Tam kraliyet başlığı, aynı Agafangel anlatım sözleri Arshakids biri Pers kraliyet gücünü alan efsane, diğer - in Ermenistan, üçüncü -" (Mascoutah Land dördüncü - Kushan, dördüncü Land Onlar krallık Mascoutah" ) alınan [9].
İlişki Maskut krallığı ve Ermenistan Kariye zaman, 320 yıllarda oldukça sıcak Trdat III Bishop Gregory gönderildi gönderildi kuzey topraklarında Hıristiyanlığı telkin etmek. Daha önce de belirttiğimiz gibi, misyonunun başarısı Genç Gregory Maskut kralları ile olan ilişkisini sağlamış, ancak daha sonra Kafkasya Şapur II olaylarda Sanatruk isyan ve girişim Bu durum arka plana gerilemiştir ve entrika ve İran asi shahanshaha genç fil ölümüne yol açtı.
Hakkında 335, tüm güç Maskut krallık Ermenistan çöktü. Yenilgiden sonra Kuzeyliler Oshakanskoy kaya en monolitik olarak Mascoutah etkileme ve Doğu Kafkasya'da savaş hazır kuvvetler düşmeye başladı. Ağırlık merkezi Dağıstan'da siyasi iktidar Hunlar müstahkem şehirlerde taşındı üzerinde Kıyı Dağıstan ve öldürülen Sanesan mirasçıları Chora şehir alanını terk ve esasen yeni kurulması, alvanskie araziye kendi sermaye taşındı Alvanskoe devlet. Alvanskoe Arkashidskoe Devlet kuzeyi vardır Kura Nehri ve antik yaklaşık olarak aynı zemin kapsar Kral Oroysa zamanı Alvanskoe krallığı. Movses Kalankatuatsi söyler Piskopos Gregory cinayet öldürüldü ve sonrası tüm Mascoutah onları vaftiz olduğu Hıristiyanlığı vazgeçmek istemiyordu Sanesan, üç oğlu da dahil olmak üzere. [10] Burada doğrudan mirasçılar Sanesan terk olduğunu varsayabiliriz - ve Ailede başka makam amcalarının veya yeğenleri birine transfer edildi. Kalankatuatsi alvanskim ilk kralı Vachagan Brave çağırır. O oldu halefi Sanesan ve Kure kent Halhal onun ikamet taşınır veya Alva eski başkenti - esaret. Movses Kalankatuatsi demek doğru değil Vachagan ve Sanesanom arasındaki ilişki, ama bunun için alınabilir verilen, ve onlar çağdaşları olduklarını bilgilere göre karar olabilir kitap [11] içerdi. Alvanskie Arshakids İran daha güçlü bir etkisi altına girdi ve bitiminde 387 Alwan de jure olarak Nisibinskogo antlaşma Sasanî bir üyesi oldu 461 yıl Vache II tahttan sonra vasal krallık olarak güçler Alvani ve Vachagan saltanatı Dindar (487-510 gg.) Arsak kuralı kesintiye - ve ülke uzun bir süre için prensler tarafından yönetildi. Sülale 7. yüzyılda Mihranids, Gardman Dükalığı lordları soyundan, yönetilen Alva birliğini geri, ama özellikle güçlü değildi. Çabaları alvanskih misyonerler, birçok Hunlar ve daha Mascoutah vaftiz edildi kim Derbent güneyinde yaşadı. Bu güney Maskut arazi Sözde Zacharias (Sered. VI yüzyıl) o" kadar uzanır söyleniyor hangi" Bazgun" olarak tanımlamaktadır Hun içinde (vardır) Hazar Kapıları .... Kapıları canlı dışında Burgars ... , onlar şehir var ..." [12]. Dışında Bazgun Hazar Denizi bağlı. Bu kaynakta," Hun sınırları" - Dağıstan bolshdur-Bulgarlar (yaklaşık - Bu Dağıstan'da, burgars Hunların bir ülkedir Azov Bulgarlar Sözde-Zahar dedi biraz daha düşük listeleri kuzey halkları, çadırlarda yaşayan). Bulgar kaynaklar kenti söz - it Bolshdur, Ender ve diğerleri - hepsi ülkede Bolyndur vardır. Başlık Bazgun, daha sonra Muscat olarak tanındı alanı kaplamaktadır Mascoutah, mazgut, mazgun, Bazgun: ve adı" Bazgun" bozulma sonucu yani Bazgun - hakkında" Masaha Hunlar" Yunan aynıdır Agafangel sürümü.
Kaynaklar:
1. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Abbas Kuli Ağa Bakixanov. Gülistan-Iram//Matematik. Araştırma ve Azerbaycan çalışmanın Adası üzerinde.- Cilt. 4. - Bakü, 1926
2. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Evrensel Tarih Stephanos Taron Asoghik lakaplı yazar XI yüzyıl./Lane. kol ile. Ve açıklar. H. Emin.- M., 1864
3. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Tarih Ermenistan Musa Khorensky/Trans. ARM ile. Ve açıklar. N.Emina.- M., 1858
4. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Kotovich VG Güney Dağıstan Yeni arkeolojik.// MAD.- Mahaçkale.- 1959
5. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Movses Kalakatuatse. Ülkenin geçmişi Aluank/Trans. OE kol., önsöz ve yorumlarıyla. Smbatyan Sh.V.- Erivan, 1984.
6. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Mroveli Leonti. Yaşam Kartli krallar/Trans. Bir yük ile., önsöz. Ve yorumlar. Tsulaia GV- M., 1979.
7. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Pigulevskaya NV Suriye kaynaklar VI Kafkasya//WFI'ya halklarına yüzyıl.- 1939 - №1.
8. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Semenov IG Ülkeleri ve Batı Hazar halklarının Tarihi (1. binyıl AD.).- Kazan. 1994.
9. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Strabon. Coğrafya.- L., 1964.
10. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Trever KV, Kafkas Arnavutluk tarihi ve kültürü üzerine denemeler.- ML, 1959