WUNAFE NEDİR?



Wunafe, Adıge kültüründe ve adıge toplumunda çok önemli bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira, Adıge toplumu tarihsel süreç içerisinde modern hukuk anlamında jüri ve jürilik olarak nitelendirilen müesseseyi sürekli olarak yaşatmıştır. Yaklaşık 70 – 80 yıl önce Göksun ilçesinde görev yapan bir hakim, yöre Çerkesleri’nin mahkemeyi karşılıklı olarak başvurduklarına şahit olunca çalıştığı masanın altına, “kazımak suretiyle” şu cümleciyi yazmıştır; “ Çerkesler’de mahkemeye düştüyse, hakimliğin tadı kalmamıştır.” İşte bu düşünce şeklini Wunafe dediğimiz kavram oluşturmuştur. Zira Xabze tolumu irili ufaklı ortaya çıkan problemleri daima Wunafe metodu ile çözmüştür.
         O halde biz Wunafe’yi kısaca şöyle tarif edebiliriz; Wunafe somut bir problemin çözümünü sağlamak üzere görevlendirilmiş olan doğal veya seçilmiş Thamedelerin somut sorunun çözümüyle ilgili aldıkları karardır.Wunafe bir aile içindeki problemin çözümünde olduğu gibi; çok genel nitelikleri taşıyan sosyal bir problemin çözümünüde içerebilir. Ancak her halde de şu özellikleri taşır:
1-     Wunafe somut ve tek bir olaya yöneliktir.
2-     Wunafe yapanlar o somut olay için görevlendirilir.
3-     Wunafenin çarpıcı özelliği ; taşıdığı yaptırım gücünün Xabze gereği toplumsal bir yaptırıma dönüşmesi, Wunafe’ye uymayanı toplum tarafından hor görülmesidir. Bu anlamda Wunafe somut bir sorunun çözülmesiyle ilgili olmasına karşılık, doğurduğu sonuç itibariyle genel anlam içermektedir. Nitekim Wunafe WUNAFEMIDAO (wunafe dinlemeyen) tabiri ağır bir anlam taşımakta, Wunafe taraflarına çok ciddi sorumluluklar yüklemektedir.
Bu özelliklerine rağmen Wunafe, genel anlamda bir Xabze kuralını doğurmaz, sadece o olaya ve o duruma özgüdür. Ancak, eğer Wunafe toplumun tüm kesimlerini ilgilendirmek üzere sürekli ve genel anlamda bir sorunu çözmüş ve toplum için uygulanması gereken kural koymuş ise, o takdirde Wunafe bir Xabze’ye dönüşebilir.