MOZDOK ÇERKESLERİ


Prenses Olga Baragunova ve Prens Hajmurat Dautokov, St. Petersburg,RUSYA.
20.yy başları.Her ikisi de Mozdok Bölgesi Çerkeslerindendir.
Günümüzde Kuzey Osetya sınırları içinde kalan, tarihi Adıge toprağı olan ve şuan Kabardey Cumhuriyetine komşu Mozdok(Mezdegu) bölgesinde 5.000’den fazla Hristiyan Adıge yaşamaktadır. Mozdok kasabası ve Melğebeg, Kuşhakuaje, Lukovskaya köylerinde çok yoğunlardır.
Mozdok bölgesindeki Hıristiyan Çerkes aileleri arasında şunlar vardır:
Baragun (Бэрэгъун)
Ghubjokua (Гъубжокъуэ)
Harıl’xu (Хьэрылъху)
Kanjakhul (Кенжэкъул)
Mudar (Мудар)
Pşınaxua (Пщынахуэ)
Khajaral (Къэжэралы)
Serebryakov-Dautıkua (Серебряков-Даутоков; Даутыкъуэ)
Şechem (Шэчэм)
Tambiy (Тамбий)
Tırkuin (Тыркуин)
Thısha (Тхышэ)
Xhuran (Хъуран)
Jambech (Жамбэч)
Jambora (Жамборэ)
Jılokua (Жылокъуэ)
Mozdok Tarihi Hakkında
Mozdok adı Çerkesce adı “Mezdeug”dan gelmekte olup, “sağır/derin orman” anlamına gelir.(Mezdegu; Мэздэгу; мэз = orman, дэгу = sağır,derin, ).
Mozdok bölgesi tarihi olarak Terek nehri boyunca doğuya doğru uzanan Küçük Kabarda, diğer bir adıyla Jilaxsteney’in bir parçasıydı.
Rus-Kafkas savaşı başlarında Kafkas Askeri Hattının ilk askeri karakolu 1763 yılında Kabarda,Mozdok bölgesinde, Kızilyar’ın batısına 250 km mesafede inşa edilmiş olup, Mozdok kasabası da Kabardalı Prens Khurghoko tarafından 1759 yılında kurulmuştu. II.Dünya savaşını takiben Stalin Kuzeydoğu Kabardanın tamamını,Kura ve Mozdok bölgelerini Kuzey Osetya topraklarına dahil eden kararnameyi yayınladı. Böylece tarihi Kabarda’nın önemli bir bölgesi-Küçük Kabarda, Ruslar tarafından resmen kopartılmış oldu ki; Çerkesler bu tarihi gerçeğin her zaman bilincindedirler..
“Mezdegu” aynı zamanda günümüzde Hıristiyan Çerkeslerin , diğer Çerkeslerin ŞEŞEN dedikleri (ancak buna göre daha ağır tempolu) halk oyununa verdikleri bir isimdir.