ÇERKESLERDE GERİLA SAVAŞI

Çerkesya, eski çağlarda sadece, dövme demirden yapılan mükemmel silahlarıyla değil, aynı zamanda dünyanın en iyi savaşçılarından bazılarının da olduğu odak noktası yerlerden biriydi. Tüm savaşçı nüfusun arasında, iki tür savaşçı grubu benzersiz savaş yetenekleriyle diğerlerini gölgede bıraktı. Bunlar Psıkhadzılar ve Hacretlerdir.
 

Bunlardan ilki hakkında konuşalım. Ama önce, "Psıkhadz" teriminin ne anlama geldiğini anlayalım. Çevirisinin birçok versiyonu var, başlıcalarından bahsedelim.
 
Çerkeslere atıfta bulunan Rus tarihçilerden Popko, Potto, Dubrovin, Aleksandrov ve diğerleri, bu terimi "su köpekleri sürüsü", "Ha" (He) - köpek/kurt ve "Dze" - askeri birlik, bu durumda, bir grup oluyor şeklinde tanımlar. Bu savaşçıların ("Kuban çayırları" olarak adlandırılan) hareket ettiği arazinin doğası göz önüne alındığında, bu çeviri oldukça mantıklıdır.
 
İkinci çeviri ise, "suya atılan", "psı" - su ve "khedz" - atmak şeklindedir. Çerkesler hiç bir zaman silahlarını, silahsız birini öldürerek kutsamayı istemedikleri için, suçlu, taşlarla bağlandıktan sonra suya atıldığında başka bir cezalandırma yöntemi de ortaya koymadıklarından, eğer kurtulup yüzdüğü takdirde özgürlüğünü kazanırdı. Eğer (boğulup) ölürse, hak ettiği şekilde cezalandırıldığı anlamına gelirdi. Ve infaz edilenin kendisi ve yargılayanlarca Psıkhadz kelimesi ile adlandırıldı.
 
Ek olarak, Çerkesler arasındaki bu terim, kurnaz, tehlikeli gibi alegorik bir anlam taşıyordu. Gerçekten de, Psıkhadzı, onların karşısına çıkanların görüşlerine göre, kurnazlık ve acımasızlık olmak üzere iki kelimeyle karakterize edilmiştir.
 
Kuban'ın alt kısımlarında yetişen ve geniş bataklık alanlarını kaplayan kalın, uzun sazlar (bir veya iki insan boyunda), görünmeyen ve duyulmayan Psıkhadzıların düşmanla karşılaştığı yerdi. Çoğu zaman tek başına hareket ederek, sadece ara sıra 2-5 kişilik küçük gruplar halinde (verilen görevlere bağlı olarak) toplanan Psıkhadzılar, atlı Hacret'in aksine, düşmanın topraklarına sadece yürüyerek ulaşırlar. Gizlilik, sürpriz, pusu ve kamuflajlarla hareket ederek, genellikle gecenin karanlığında düşmana büyük kayıplar verdirirlerdi. Kazakların, bu küçük grupları büyük müfrezelerden çok daha tehlikeli görmeleri boşuna değildir: "Zaten çok büyük şansları var, tohumsuz büyüyorlar ve biçilmedikleri için yok olmuyorlar." [Potto V.A., "Kafkas Savaşı", Cilt 2. "Ermolovskoe zamanı".]
 
Bahsedilen taktikler nedeniyle, Psıkhadzılar baskınları sırasında sık sık ateşli silahlar kullanmıyordu, onun yerine soğuk silahları tercih ediyordu. Buna techizatlarında mutlaka atmak için bulunan kement de dahildi. Ancak tüfeklerle ateş etmedeki nişancılık onlara yabancı değildi. Onlar tarafından yapılmış tek bir saldırı dahi boşuna değildi: "İki Çerkes ormanda bir ağaç kütüğü arkasında pusuda yatıyordu ve tam olarak on iki saat boyunca Akhanov alayından yüz Don Kazak'ına dönüşümlü olarak tek bir tüfekle ateş ettiler; birçok Don Kazak'ı öldürüldü" [A.V. Potto, "Kafkasya Savaşı" cilt 2].
 
Farkedildiklerinde, Psıkhadzıların peşlerindeki düşmandan kaçma şansları azdı ve bu nedenle önemli sayıda düşman güçlerini bir araya getirerek gerçek savaşlar verdiler. Çerkeslerin teslim olması alışılmış bir şey değildi ve geriye onlar için sadece bir şey kalırdı; haklarında şarkılar yazılması için ölmek: "Biz kendimiz, bir avuç Abzakh veya Şapsığ'ın tüm müfrezelere karşı savaştığını gördük; Böyle bir çok dağlı vardı." [ A. Simonov, "Dağlıların 1862'de Nizhne-Bakanskaya stanitsasına saldırısı, Adagum Kazak Alayı." "Askeri koleksiyon" No. 11, 1867.]
 

Psıkhadzıların taktikleri Rus komutanlığını o kadar etkiledi ki, Kuban'daki Kazak birliklerinin (plastunlar) alt kısımlarındaki Kazaklar arasında yeni bir topluluk ortaya çıktı. Zaporajiye Kazakları, Dinyeper üzerinde yaşayan ve birkaç yüzyıl boyunca Kırım Tatarları ve Nogaylarla karşı karşıya kalan Karadeniz Kazak ordusunun temelini oluşturdu ve gizli savaş operasyonlarında kendileri iyi becerilere sahiptiler. Fakat Kuban'da, Tatarlardan orantısız olarak çok daha fazla tehlikeli bir düşmanla karşılaştılar. Ve Çerkeslerle yüzleşme mecburiyeti, Kazakları yeni beceriler ve yetenekleri benimsemeye zorladı: "Kafkas hattının sağ kanadına yerleşen Karadeniz ordusu, Şapsığlar ve diğer Çerkes kabilelerine karşı en iyi hafif süvarilere sahipti. Kazaklar artık Kırım'ın at hırsızları değil, zorlu ve ilham verici bir şey olduklarını gördüler." [Popko I.D. "Kazakların Yürüyüşü"]
 
Ve böylece, bu yeni rakiplerle başarılı bir şekilde karşılaşmak için oluşan koşullar nedeniyle, Çerkes rakiplerinden, onların yüzyıllar boyunca dışarıdan gelen çok sayıdaki istilaya karşı koydukları taktik becerileri benimsemeye zorlanan Kazak Birlikleri oluşturuldu. Rus tarihçi, Korgeneral I. D. Popko, açıkça şöyle yazıyor: "Çerkeslerden ödünç alınan Kazak birliklerinin askeri taktikleri, askeri yetkililer tarafından ancak Doğu Savaşı'ndan sonra, Karadeniz Kazaklarının 2. ve 8. taburlarının Sevastopol'da 1854-1855 savaşlarında kendilerini belli ettikleri zaman tam olarak değerlendirildi." [ I.D. Popko (Yesaul) "Sivastopol'da Karadeniz Kazak Birliği" - Askeri koleksiyon. 1874. Sayı 6.]
 
Ne yazık ki, Psıhadzılar ne kadar yetenekli ve etkili olurlarsa olsunlar, yüz yıllık bir savaş sonucunda zafer, orantısız olarak daha güçlü ve sayıca üstün olanlara gitti. Çerkeslerin kanlarıyla elde ettiği paha biçilmez deneyimler olan bu eşsiz savaş becerileri de, onu taşıyanlarla birlikte kayboldu.