FARS MİTOLEJİSİNDE KAFDAĞI

Söylencelerde, masallarda geçen,halk inanışına göre dünyayı çevreleyen, arkasında, cinlerin, perilerin, Yecüç-Mecüçlerin bulunduğu varsayılan, zümrütten bir dağdır Kafdağı,
Birtakım ip uçlarına dayanılarak bu dağın Kafkaslarda olduğu söylenir.
Bazılarına göre, Elburz dünyanın etrafını çevreleyen mitolojik Kafdağı ile aynı dağdır. Bu dağın coğrafi bir bölge olmasından önce mitolojik ve manevi özellikleri bulunan bir yer olması önem kazanmaktadır.
Kafkas dağları, kısaca Kafdağı olarak adlandırıldığı gibi en yüksek zirvesine Çerkesler Oşhamafe derken dünya Elburz olarak anmaktadır. İranda da aynı adla Elburz diye bir dağ vardır. Mitlerde, masallarda bu dağlar iç içe geçmiştir, genellikle ayırt edilemezler.
Masallarda geçen, herşeyi bilen Anka/Simurg kuşunun yuvasıda kimi zaman Elburz, kimi zaman Kafdağıdır.
"Borz sözcüğü tek başına kullanılınca Elburz dağını gösterir. Avesta daki şekliyle Hera Beriziti, Hera Beraziti, Haraboz aslında cennette yer alan mitolojik dağdır."
"Mevlana Kafdağı'nı bazen Allah'ın yüce sıfatlarının tecelli şekillerinden biri olarak niteler. Mevlana'nın mürşidi Şems-i Tebrizi de onun(Simurg'un) olgunluğun zirve noktası olduğunu, tüm kuşların ona doğru gittiğini ve Kafdağı'nı görmekle mutlu olduklarını söyler"
"Fars şiirinde özellikle "güneşin doğduğu yer, büyüklük ve yücelik" simgesi, "ırmakların mahzeni" olarak işlenir.Elburz dağı Mihr adlı tanrının makamı, aydınlık, mutluluk ve huzur yuvası, güç ve kutsallık simgesidir. Rivayet-i Pehlevi'nin ifadesiyle , iyilerin ruhları oraya gidip yerleşmektedir. Bu dağda tanrısal güçler egemendir, şeytanlar yol bulamazlar.Oradakiler soğuktan ve sıcaktan rahatsızlık duymazlar, hastalık,ölüm ve şeytan kötülğüklerinden uzak yaşarlar."
Nartların atalarıda ölümsüzdü.Kafkas halk hikayelerinde, Nartların atalarını sukabaklarının içinde, tavan arasında nesiller boyu baktıklarını,en sonunda bıktıklarını ve içlerinden en yaşlısını bularak, nasıl ölümlü olabileceklerini öğrenirler,güneşin doğuşunda, en yaşlı Nart atasının tarıf ettiği yerde, ataların bulunduğu su kabakları uçurumdan aşağı atılırlar, böylece Nartların soyunda ölümlülğük başlar. Bugünlerde bile Kafkasya uzun ömürlülükle anılmaktadır.
"Bundehişn'e göre ölülerin ruhları bu dağa çıkar ve orada Tanrı Reşn kıyamet günü terazisini Elburz zirvesine kurarak insanların iyilikleriyle kötülüklerini tartar."
"Ehrimen,Ahura Mazda'nın yaratılışına muhalefeti yüzünden yerküreyi yararak tam ortasına girmiş,o anda bir sarsıntıyla Elburz dağı yerden yükselmiş,ardından da diğer dağlar Ekburz'un köklerinden ortaya çıkarak yeryüzüne yerleşmişlerdir.Güneş,ay ve yıldızlar hep Elburz'un üzerinde döner durular. Elburz'un zirvesinde karanlık,gece,sıcak ve soğuk rüzgarlar bulunmaz."
"Yeştler göre Ahura Mazda,Elburz'un zirvesinde Mihr için bir makam yapmıştır.Güneş doğmadan önce aydınlık meleği olam Mihr, Elburz zirvesinden Aryan topraklarınıntamamını aydınlatır. Avesta'da güneşin doğup battığı yerin Elburz dağı olduğu anlatılır."
"Avestada güneşin doğup battığı yerin Elburz dağı olduğu anlatılır.Pişdadi hükümdarlarından Hüşeng, Nahid için Elburz zirvesinde sığır ve koyun kurban etmiş; Zerdüşt uzun bir hayat yaşadıktan sonra Elburz da ölmüştür.Cinvad köprüsünün bir ucu da Elburz'dadır.Attar'ın Mantıku't -tayr'ında güneşi simgeleyen Simurg'un yuvası Elburz dağının zirvesindedir."
"Cem, Elburz'da görkemli bir saray yaptırmış,Kavus çok güçlü bir kale kurmuş,Şahname'ye göre Ferudun çocukluğunu bu dağda geçirmiş ve onaltı yaşına geldiğinde bu dağı terk etmiştir.Surus'un bin sütunlu sarayı Elburz zirvesinde bulunur.Ayinlerde suyu çıkartılıp içilen ve kutsanan içeceklerden hum bitksi bu dağda bulunur."
"Şeyh-i İşrak, gevher-i şebefruz: geceleri aydınlatan mücevher veya gevher-i dilefruz; gönülleri aydınlatan mücevher diye anılan bu mücevheri güzel ifadelerle anlatır. Ona göre , bu mücevher Kafdağı'nda bulunmakta ve Kafdağı onun ışığıyla aydınlanmaktadır. Ama herzaman aynı yerde bulunmaz. Işığını cennette bulunan Tuba ağacından almaktadır."
"Bazı çevreler Hızır'ın İskender'in ordusunda üst düzey bir komutan olduğu ve kötülüklerden son derece kaçınan bir olması nedeniyle hayat suyunu içmenin İskender 'e değilde ona nasip olduğu kanısındadır. Zülkarneyn, Allah'ın Kafdağı'nda karanlıklar içerisinde yarattığı çeşmeye gitmek istemiş ve Hızır'ı ordusunun başına geçirerek yola çokmış, elinde gizemli bir mücevher vermiş, ordudan uzak kaldığı veya sıkıntıya düştüğünde yere atınca yolunu aydınlatacağını söylemiştir.Sözü edilen karanlık bölgeye geldiğine Hızır yolunu kaybeder.Elindeki mücevheri yere atarak yolunu aydınlatır.Oracıkta bir çeşme görür, yıkanır ve suyundan içer.Böylece hayat suyundan içen Hızır sonsuz bir ömür kazanır."
"Huşeng, kutsal Elburz dağının zirvesinde Anahita'yı yardıma çağırıp yüzbin at, bin sığır, onbin koyun kurban etmiştir Kuşlar Hüdhüd'ün kılavuzluğunda Kafdağı'ndaki Simurg'u aramaya çıkmışlar."
"Dünyanın etrafını çevreleyen ve bütün dağların köklerinin yerin derinliklerinde ona bağlı olduğuna inanılan, büyük kısmı suyun altında, okyanusların derinliklerinde bulunan, her sabah güneş doğduğunda güneş ışınlarının üzerine düşmesiyle yansımalarının yeşil göründüğü,Anka'nın da üzerinde yuva kurduğukabul edilen efsanevi dağ.Eskilerin inanışına göre Kafdağı yeryüzünün en uç noktalarını kaplayan, gökyüzünün kenar noktalarının üzerinde yükseldiği,yerkürnin etrafını çevreleyen ve yerlerin çivisi olarak kabul edilen dağdır.Bu dağın yeşil zümrütten yareatıldığı, gökyüzüne rengini yansıttığı,gökyüzünün renginin gerçekte beyaz olduğu ve bu renklerin yansımasıyla masmavi göründüğü söylenir.Bu yüzden Kafdağı'nın bir adı da Kuh-i Ahder,Yeşil dağ'dır.Kafdağının eteklerinde biri doğusundan bu dağa bitişik Cabelka, diğeri batısından bu dağa sınır olan Cabelsa şehirleri bulunur."
"Evrenin tüm gizemlerini bilen ve her hastalığa çare bulup her sorunu çözebilec ek kadr bilge v e gleceği görebilen,otuz kuşun özelliğini taşıdığı için simurg; otuz kuş ve otuz rengi bulunduğu için sireng diyede anılan Arapça karşılığı Anka olan ,Ahura Mazda'nın kuşu olarak bilinen, kuşların lideri kabul edilen efsanevi kuş'un yuvası Elburz/ Kafdağı'ndadır."
"Sohveredi ise Akl-i Sorh'unda bu kuşun yuvasınınTuba ağacında olup,Tuba ağacının da Kafdağı'nda bulunduğunu söyler."
"Babası Sam tarafından aksaçlı diye Zal Kafdağı'na bırakılır, Sinurg tarafından bulunur, beslenip büyütülür."
"Öte yandan rivayetlere göre Simurg'un yuvasının wispobish ağacında bulunması ile Cebrail'in makamının Kur'an' da da adı heçen Sdretu'l-munteha adlı kutsal bir ağaçta olması da dikkat çekicidir."
"Hıristiyan kaynaklarında Zülkarneyn'in İskender,,, vahşi kavmin de Hunlar olduğusöylenir. Yahudi tarihçiler ise bu kavmin vatanının Kafkaslar, Zülkarneyn'in de Kuruş olduğu kanısındadır".
"Bazı araştırmacılara göre Kfdağı, Eburz dağıdır. uran'ın 50.suresi olan Kaf suresinin ilk sözcüğünün "Kaf" olması özellikle Kuran yorumcularınındikkatini çekmiş, bazı tefsirciler Kaf suresinin bu dağla ilişkili olduğu kanısına varmış,Kafdağı'na dair efsanevi anlatılar önemsenip tefsir alanında kaleme alınmış eserlere girmiştir, rivayete göre Zülkarneyn,Kafdağı'na gitmiş ve etrafında küçük dağlar görmüş. Dağa "Sen kimsin?"diye sorup ondan"Ben Kaf'ım" cevabını almış, etrafındaki dağları sorduğundaysa da Kafdağı "Onların kendisinin damarları olduğunu, yeryüzünde deprem olacağı zaman onlardan birni kıpırdattığını ve depremin gerçekleştiğini" söylemiş"
"Kavus(Keykavus) yeryüzünün en güçlüsü olmayı, devler ve perilere galip gelmeyi istemiş, bunun için kurban adamıştır.Kurban adama işi, Mazenderan devlerini hapsettiği, yedi köşkünden biri olan Elburz dağındaki köşkünde gerçekleşmiştir."
"Rivayete göreeski İran'da büyük tanrılardan olan Mitra(Mihr) bir taşın içerisinden çıkmış ve ortaya çıkışıyla birliktr çobanlar ona tapınmaya başlamıştır.Mihr'inmakamı ve tahtı Elburz dağındadır.Mihr, Yeşt'teki ifadelere göre hergün sabah erkenden kutsal Elburz dağında ,altın arabasına binerek gökyüzünü dolaşır, bin gözü, ikibin kulağı ve onbin korumasıyla Aryan aileleri gözetler , yanlışlığa düşmemelerini , yeminlerini bozmamalarını sağlamaya çalışır."
"Sırat köprüsünde iyiler ve kötüler birbirinden ayrılır.Adı Farsca da Çinvad'dır.Herkes dünyada kendisi için hazırlayıp yürüdüğü yoldan gider. Elburz dağından başlayıp, İranvic de yer alan, yakınlarından aynı adla bir ırmağın geçtiği Daitik dağına kadar uzanan Çinvad köprüsünün diğer ucu cennete açılan geçittir."
"Tehmurs, Ehrimen'i at kılığınada emrine alarak, dünyanın çevresini dolaşmış, Elburz dağına çıkmış, orada Ehrimen onu sırtından atarak,yutmuş,Cemşid,onu Ehrimen'in karnından çıkarmıştır."
Evet! Miler, efsaneler Kfdağı/Kafkasya hakkında böyle söylüyor.
Cennet'in, Tuğba ağacının, Sırat köprüsünün, ölümsüzlüksuyu Ab-ı hayat'ın , dünyanınbaşı ve sonunun , Anka/Simurg'un bulunduğu , dünyaya mavi rengini veren , hepsi zümrüt Kafdağı' nda. Bütün ortadoğu masallarının ana konusu,dinlerin bahsetmeden geçemedikleri Yunan mitolojisinde tanrının incileri serperek oluşturduğu yer.
Kafkas inanışında da tanrının kendisi için ayırdığı, insani davranışlarından dolayı Kafkasyalılara armağan ettiği yer Kafdağı.
Mevlana Celaleddin bir şiirinde şöyler diyor;
"Gitti Kafdağı'na doğru Zülkarneyn,
Saf zümrütten olduğunu gördü onun."
Biz de sözümüsü şöyle bağlayalım;
Tanrının özenle yarattığı
Bize lütfu, armağanı
Bilene vatan
Bilmeyene masal Kafdağı.