RUSYA KAFKASYA İLİŞKİLERİ




kaldığı izleri kadar çok dikkatli saklanır. Rusya'nın Güney karakol: ile yabancı işgalcilere karşı dağcıların.
XVI-XVIII c. Kafkasya saldırganlık nesne haline gelir ve Türk ve İran feodal lordlar mücadele fierce sahne ve bir arkadaşınıza meydan Ortadoğu'daki diğer hakimiyeti. Bu süre boyunca, Kuzey Kafkasya maruz oldu Kırım hanları tarafından aralıksız saldırıları ve baskınlar dağcılar ile ilgili Türkiye'nin Sultanı saldırgan politikasının temel aracı Kafkasya. Kırım hanları ordularını baskın, sık sık Türk askerlerinin tarafından desteklenen, Ülkenin acımasız imha, nüfus ve potansiyel müşteri imha eşlik esaret ve kölelik içine binlerce insan, özellikle de bu baskınlar sakinleri tarafından etkilenmiş Batı Kafkasya ve Kabardey.
Kuzey Kafkasya İran genişleme olarak yayıldı. Ancak, Farsça işgalciler ağırlıklı, sıkıca sadece Hazar kendilerini kurmayı başardı Dağıstan güney kısmı.
Türk ve Fars saldırganlığına karşı verdikleri mücadelede Kafkas halklarının aranan yardım ve Rus halkının korunması, kiminle dostluk uzun soluklu bağları var ve dış düşmanlara karşı ortak mücadele.
Eskilere Rusya Kafkasya ile tarihsel bağları. Hatta sırasında eski Rus devleti Kabardeylerin atalarının varlığı Adigeler, Çerkesler (Kasogların) ve Osetler (kavanoz) Bileşiminde dahil. Onuncu yüzyılda. Rusya Kuzey Kafkasya Hazar hakimiyeti kurtulmuş. XIII-XIV c. Moğol hanlarının - Kafkasya ve Rusya halkları ortak düşmanlarına karşı savaştı. Kulikovo alanında Rus askerlerinin tarihi zafer önemli bir rol oynadı Altın Orda boyunduruğundan Kuzey Kafkasya halklarının kurtuluşu.
On beşinci ve onaltıncı Eğitim ve Rus merkezi devletin güçlendirilmesi c. Kafkas halklarının ona cazibe artmıştır. Öte yandan, ve Rusça günü Devlet olan sınırları onaltıncı yüzyılın ikinci yarısında. sistematik güneydoğu taşındı, artık çok daha Kafkas işlerine ilgi. Dövüş fragmanları Altın mağlup Horde - ve arkalarından - Volga ve Kırım Tatar hanlıklar Türkiye'nin Sultanı, özellikle Rus hükümeti Kuzey halklarına getiriyor Kırım Türk saldırganlık sırasında ana hale Kafkasya, tehlike.
Parlak zafer Kazan üzerinde, 1552 yılında Rus birlikleri kazandı Hanlığı, Kırım ve Türkiye ile ittifak vardı, şimdi neden oldu Kafkasya'da uygun tepki. Sadece bir ay Kazan yakalama sonra Kasım 1552, Moskova" Çerkes" prensler geldi. Onlar, istek geldi Ivan IV «için (onlar için) bir sessiz ol, ve kendi toprakları h için alınan Şu anda köle ve Savunma Kırım kral." Bu tedaviyi kanıtlamak için nasıl, Çerkes halkları için zaten o zaman o belli oldu Kırım Türk baskıdan kurtuluş için tek yol olabilir Rusya katılmadan.
Rus devlet, elbette, aslında buna kayıtsız kalamazdı Kırım Han ve Türk sultanı, Kuzey Kafkasya'da kendisini kurmaya çalıştı. önemli ölçüde Rus vatandaşlığı sayısız Çerkes kabilelerine geçiş Kuzey Kafkasya'da Kırım ve Türkiye'nin konumunu zayıflatır, ve aynı zamanda döşeme katı başlayan Rus etkisi olduğunu. Bu gerçeği hesaba katmak mümkün değildi Türklere ve Kırımçaklar mücadelede değerli müttefikler olabilir Çerkesler, baskın ve Rus devletinin güney eteklerinde ravaging. Bu nedenle, Ivan VI isteyerek yerinde kadar Çerkeslerin kendi büyükelçisini Andrew Schepoteva gönderdi Ağustos 1554 yılında, bağlılık yemini aldı Shchepotev Moskova'ya döndü Çerkesler" verilen haber)) yemin tüm dünya ...».
Rus hükümeti ve Çerkesler arasındaki süre, beri, aralarında daha Kabardinians zaten dostu kalıcı kurulan önemli bir rol oynamaktadır ilişkiler, Rusya ve Çerkesler artık Kırım mücadele için birlikte çalışmaya başlar Hanlığı.
Astrakhan Hanlığı 1556 yılında Nihai üyelik daha Astrakhan önemli bir merkez haline, Kafkasya'ya Rusya getirdi halklar genel olarak Kafkasya halkları ile ekonomik ve siyasi bağları, Özellikle Kuzey Kafkasya. Büyük ticaret Orada dağıtıldığında Ermeni, Azeri ve diğer Kafkas tüccarlar. Dolayısıyla giderek ediliyor Rusya ve Kafkasya arasındaki artan ticaret.
Astrakhan Büyük Rusça nihai bağlantı yol açtı birleştirmek Prens İsmail geri 1552 yılında Ivan IV sordu Nogay Orda, Rus vatandaşlığı kabul ve Kırımlılar ve diğer düşmanları korunması. Bölüm Prens Kazi, İsmail'in rakip tarafından liderliğindeki Nogay uzak kırdı onların kabile ve burada Minör Nogaylar oluşturan, Tatar için Azak Denizi'ne gitti Ancak daha sonra XVIII sonunda (Rusya katıldı Horde (Ulus Kazi), - başlayan On dokuzuncu yüzyıl.).
1557 yılında Astrakhan ile (dan sonra Moskova ve Dağıstan'da gelmesi Vatandaşlık kabul edilmek için bir istek ve korunması ile Shamkhalate ve Tyumen Hanlığı) onların düşmanlarından onlara" her taraftan." Aynı yıl Rus vatandaşlığı ve alır Onlara bir nüfus Alt yüklenici ile Çerkes prenslerinin son grup. Geldi Moskova'da 1557 Kabardey Temriuk ve Tazryuta" kaş yendi" Ivan prensleri sonra Rusça bir istek ile IV Devlet obereglo ve nasıl tüm düşmanları onun konular. Bu durumda, bir başlangıç ​​işlem tamamlandıktan Rusya Devlet atalarının Kabardeyler Adıgey ve eklemlenme 1957 yılında büyük bir ulusal olarak kutlandı Çerkesler, gönüllü katılan Rusya 400 yıldönümü kutlama.
50-ler onaltıncı yüzyılda. gönüllü Rus vatandaşlığı girdi Abaza.
O zamandan beri, daha büyük kapsamı Rus ortak mücadeleyi almak ve Ortak düşmanlarına karşı Kuzey Kafkasya halkları. 1558 yılında" Çerkesler Pyatigorsk Birçok" Çerkeslerin ana güç olarak, Livonia Rus askerleri ile taşındı birlikte Rus ordusu ile ve bacak gitti" Kırım (Han) promyshlyati bitti." Ve Daha sonra Çerkes grupları aktif Livonya Savaşı katılan ve edilir Rus askerlerinin saldırısı Kuzey Kafkasya halkları zaschischatsya yardım ediyor Krimchaks ve Türkler.
Kuzey Rus devlet halkları siyasi ilişkileri pekiştirmek Çar İvan IV Kafkasya ilk eşi Anastasia Romanovna ölümünden sonra 1561 yılında evli en etkili Kabardey birinin kızı Temriuk prensleri Aydarovich. 1563 yılında, Ivan IV Prens Temriuk müstahkem şehrin istek üzerine kurulan Terek Kabardey'e korumak için. 1567 yılında, Sunja ağız karşısında Terek Nehri'nin sol kıyısında Yeni bir Rus takviye inşa edilmiştir. Nedeniyle kalenin yapımına Karadenizden Hazar Denizi kıyılarına gitti Kuzey Kafkasya ana yol, Kırım ve Türkiye için kapatıldı.
Terek ve bina hükümeti güçlendirilmesi Rus sınırını Hareketli Ivan IV ayrıca akılda Gürcistan, yardım vardı On beşinci yüzyılın sonundan beri. Rusya'nın himayesi aradı. Ama için Gerçekten Gürcistan'ı yardımcı olmak için, bu kuzeyden yol açmak için gerek...