ÇERKESLERDE THAMATE NEDİR



Dogru veya yanlista olsa çesitli vesilelerle gençlerimizin THAMATE ve THAMATELIK konularini aralarinda yazili ve sözlü olarak tartistiklarina tanik olmaktayiz. Konularimizin sansür getirilmeden tartisilmasindan yana oldugumu her zaman açıkca ifade ettim. Tabulastirmakla veya olustugu varsayilan tabulara siginmakla kültürümüze ve kimligimize kisilik kazandirmayacagimizda bir gerçektir. Bu anlamda bu yöndeki tartismalarin yapilmis olmasini da faydali, hatta zorunlu buluyorum. Ne var ki kavrami her yönüyle anlamadan önce, kavrami ögrenmeden önce lehte veya aleyhte olsa da tartismaya açmak kanimca bazi sakincalari beraberinde zorunlu olarak getirecektir. Bu düsünce ile bu yazida , daha genis olarak yapmakta oldugum bir çalismadan kisa aktarimlar yaparak THAMATE kavramina bir açiklik getirmek istiyorum. Öncelikle su tabirlere beraberce göz atmakta yarar vardir. Zira bu tabirlerin tamami ve bunlara benzeyen baska birçok tabir yönetimle, yönetmekle, yöneticiyi görevlendirmekle veya seömekle ilgili olup , Thamate kavramiyla yakindan ilgilidir. Tabirleri uzun uzadiya açiklamadan örnek olsun diye siralayip geçecegim.
NEXIJ : Genellikle saygin kisiligi olan daha yasli kimse.

WuNAFE :Çikan bir sorunu, bir problemi çözmek için yapilan toplanti ve alinan prensip kararlari.( Bunlar Xabze kurallari degildir,karistirmamak lazimdir.)
WUNEFEJ : Çikan herhangi bir sorun, bir konu veya olayin çözümünü üstlenen, Vinafe yapabilen kisi veya kisiler -kurul.
KENGES : Akil, bilgi ve tecrübe danisma.

KENGESEUG : Danisilacak ,düsünmeye götürecek bilge kisi.

XEXIN : Eylem olarak seçme fiili.

XEXINIGE : Seçme eyleminin devamli haline getirilmesi.

XEXE : Seçilen (Burada genellikle aday tek veya az sayidadir).

XADZE : Birçok aday arasindan seçme..

THAMATE

THAMATAGE

HABLE THAMATE

KOAJE THAMATE

XEGEUG THAMATE

JILE THAMATE

XEUK THAMATE

THAMATE KODZE.

ADIGECE olarak siraladigimiz bu tabirler, basitte olsa toplum vasfini kazanmis olan topluluklardan baslayarak ulusal devlete , hatta imparatorluklara kadar her çesit toplumda kendi dillerine özgü olarak vardir, olmakta zorundadir. Örnegin : Sef-Reis, Han, Kral, Imparator, Bilge, delege,yönetici, seçilmis veya seçilmemis Lider v.s. Tabirler bunlardan bazilaridir.O halde konuya söyle baslamak gerekiyor.

THAMATE ÇEŞİTLERI Bu sorularin çoklugu okuyucuyu sikabilir. Hatta lüzumsuz olarakta degerlendirilebilir. Bunu da saygiyla karsilamak lazim. Ne var ki tarih boyunca Xabze toplumu olmakla gurur duydugumuz Adığe toplumu bu kavramlarin hepsini ayrintili bir biçimde kurallara baglamistir. Esasen xabze dedigimizde bütün bu kurallarin toplamindan baska bir sey degildir.Benim inancima göre kültürümüzü,geçmişimizi,geçmişteki toplumsal yapımızı,anlayabilmek için sabırlı , hazımlı , soğukkanlı olarak öğrenmeye önem vermeliyiz.
Kolaycılığa kaçmaz bizi hiçbir konuda ama hiçbir konuda kurtarmayacaktır.

THAMATE KIMDIR: Thamate , kendisine verilecek görev veya görevlerin gerektirecegi özellikleri tasimak kayit ve sartiyla , toplum veya topluluk veya onlarin temsilcileri tarafindan , belirli bir görevi yerine getirmek üzere, görevlendirilen, belirli bir misyon ve statüyü belirli süreyle tasimak üzere seçilen kimseye THAMATE denir.
Bu anlamda Thamate , belirli bir görevi yerine getirmek üzere, belirli bir misyon ve statü ile seçilerek görevlendirilmis kisi anlaminda tarif edilmelidir.Nitekim Adığe Xabze' ye
göre de böyledir.Burada çok önemli bir noktaya deginmek zorundayiz. Thamate ile Nexıj belirli görevde, zamanda ve kiside örtüsebilir. Fakat Thamate hiçbir zaman Nexıj degildir. Nexıj de Thamate degildir.Bu iki kavrami kesinlikle birbiriyle karistirmamak lazimdir.
Bu sekilde seçilmis veya atanmis olan Thamate , üzerine almis oldugu görevi tam yetkili olarak yerine getirmek zorundadir.Burada kendisini seçen veya görevlendiren kisiler veya kurullara karsi tam bir sorumluluk altinda oldugunu düsünerek,
tam yetki ile görevini yerine getirir, misyonunu tamamlar.Görevin sinirlari içerisinde hiçbir yetki kisitlamasi yoktur.

Yine önemle durulmasi gereken bir konuda, yaslilikla THAMATE'nin özdeslestirilmesi olayidir.

Bilindigi üzere ADIGE kültürü hiçbir zaman yazili olarak toplanmamis, yazili hale getirilmemistir. Aksine sözlü ve uygulamali olarak nesilden nesile devam ede gelmistir. Bu durumda yasin ilerlemesine paralel olarak bilgi ve tecrübenin artmasina , birikmesine neden olmustur. Bir yabanci yazarin dedigi gibi Adige Thamateleri kendilerini propaganda ile veya para ile kanitlamamislar, pratikte gerçeklestirdikleri eylemlerle bu unvana hak kazanmislardir. Bunun içindir ki yasla Thamatelik çogu kez örtüsmüstür. Ancak temel kural bu iki kavramin ayri oldugudur.Nitekim belirli Thamateler için yas hiçbir sekilde aranmamistir.

THAMATAGE- THAMATELIK : Adige Xabze toplumunda THAMATE'LIK hem kavram olarak, hem de kurumsal olarak olusmus ve toplumsal düzenimizde bir statü olarak yerini almistir. Ayrica bu kavramin toplumsal yapida yer almasi öyle yakin bir zamanda olmamistir. Daha avcilik ve toplayicilik dönemlerinde , görevin basarilmasi ve paylasimin adil ve esit olmasi için esitler arasinda THAMATE seçilmeye ve görevlendirilmeye baslanmistir. Geçen uzun tarihsel süreç içerisinde Thamatelik kavrami geliserek daha çok toplumda saygi kazanarak gelismis ve tabir caiz ise bir müessese haline gelmistir.
Bugün Thamate'lik denilince Thamate'nin yetkilerini, özelliklerini, kimlerin Thamate olabilecegini, sorumluluklarini, görevlendirilis seklini, süresini, Thamateligin bitmesi ve bitirilmesini en ayrintili ve açik sekilde anlayabiliyoruz. Onun içindir ki Adige Xabzesine göre Thamatage veya Thamatelik Thamateden ayri olarak ve soyut olarak toplumsal ve kuramsal bir olgu seklinde toplumumuzda vardir. Toplumumuz devam ettikçe de var olmaya devam edecektir.

KIMLER THAMATE OLABILIR :
Kural olarak , görevin gerektirdigi nitelikleri tasiyan veya tasiyabilen herkes THAMATE olarak seçilebilir veya görevlendirilebilir. Ancak burada bazi konularin daha açik olarak açiklanmasi gerekir kanisindayim. Her seyden önce Thamate olabilmek için :

1-Akil ve anlayis sahibi olmalidir.

2-Fiziki ve akli engeli bulunmamalidir.

3-Üzerine almis oldugu görevin bilincinde ve bilgisinde olmalidir.

4-Kisisel olarak yeterli deney ve tecrübe birikimine sahip olmalidir.

5-Üzerine almis oldugu görevi (Thamatelik görevini) basarabilecek kadar yetenekli olmalidir.

6-Duygu ve düsüncelerini ifade edebilme ve ikna edebilme yetenegine sahip olmalidir.

7-Suçlu ve toplumsal yasama ters düsen bir aileden gelmemelidir.

8-Kendisi toplum nezdinde davranislari ve sözleri ile güvenilir ve inanilir bir kimse olmalidir.

Bunlarin disinda misafir olmamasi, Adige olmasi gibi ayrintili özelliklerde vardir. Adige Xabze kesin olarak bu özellikleri ararken geç zamanlarda özellikle bazi Adige guruplarinda feodalitenin gelismesi, sinifsal konumun güçlenmesi sonucu, Thamate seçilenler genellikle asil olarak adlandirilan aile ve kisilerden tercih edilmistir.
Hatta daha olumsuzu sanki Thamatelik genetik olarak geçiyormus gibi bir anlayisin yerlesmesi de söz konusu olmustur.
Adige Xabze'nin zamanla Verk Xabze olarak anilmaya baslamasi ne kadar yanlis olmussa , Thamate ve Thamateligin de bu sekilde anlasilma ve uygulanmasi o derece yanlis olmustur. Ne var ki her iki olgu da toplumumuzda bir realite olarak yasanmistir, var olmustur.Kanimca saglam bir toplum kurmak istiyorsak ,
klasik anlamda ADIGE XABZE'nin anlayisina kesinlikle dönmemiz gerekmektedir. Kaldi ki günümüzde bu anlayislar önemli ölçüde hem Kafkasya da hem de Diaspora da degismistir.

THAMATE NASIL OLUNUR:

Yukarinda izah ettigimiz kurallara göre temel kural , THAMATE'nin seçilmesi veya görevlendirilmesidir. Bu seçimlere ilk dönemde toplulugun hemen her bireyi katilmistir. Hatta Kabardey Tarihinde belirtildigi üzere ayakkabi giyen herkes bu seçimlere ve Xabze yapan toplantilara katilmistir.Ancak topluluklarin gelismesi ve sayisal olarak çogalmasi gibi olgularin ortaya çikmasiyla halkin tamaminin katilimi yavas yavas delegelerin katilimima dönüsmüstür.Nitekim asagida görecegimiz Thamate çesitleri bu açidan tasnife tabi tutulmustur.

Thamate olabilmek için her seyden önce kisisel olarak yukarida saydigimiz özellikleri tasimak gerekir. Bu özellikleri tasimayan kimse ailesi ve kendisi kim olursa olsun Thamate olarak seçilemez ve görevlendirilemez. Bunu disinda Thamate seçilmesini gerektiren sorunun veya olayin dogmus olmasi lazim. Tabi sonuçta da seçilmesi veya atanmasi lazim. Bunlarin disinda belirli Thamatelikler için zaman içerisinde Çarlik veya Osmanli halifesinden onay alindigi olaylarda olmustur. Özellikle PSI olunmasi durumlarinda bu karsimiza çiktigi gibi,
daha alt guruplardan Thamate olabilmek için PSI'nin onayi gerekmistir.Bunlarin ayrintisina böyle bir yazida girmenin imkani yoktur.
Umarim kitap çiktigi zaman bu yazida belirtilen konulari ilgilenen okuyucu bütün ayrintilari ile ögrenme imkanini bulacaktir.

SEÇILMEDEN THAMATE OLUNABILIR MI : Yukarida temel kuralin seçim veya görevlendirme oldugunu, Thamateligin bir aileye veya kisiye ömür boyunca verilmedigini belirtmistim. Ancak toplum hayatinda bunun istisnalarini sikça görmek imkani her zaman olagelmistir. Buna ragmen bu sekildeki Thamatelik istisna olarak kalmistir. Bunlara dair bir iki örnek vermek gerekirse:
1-Thamate olarak seçilmedigi halde Thamatenin veya toplumun verdigi görevleri çok iyi ve sürekli olarak yerine getirmek suretiyle Thamatelik sifatini sahsinda toplayan kimseler ,seçilmedigi halde toplum nezdinde Thamate statüsünde algilanmistir.
2-Savaslarda , bireysel kahramanliklarda bu durum söz konusu olmustur.
3-Toplumda bilge insanlar çikmistir.Bunlar, olay çiktikça veya sorun oldukça kendilerine danisilan , seçilmedikleri veya görevlendirilmedikleri halde , dogal olarak daima Thamate statüsünde kabul edilmislerdir.
4-Son zamanlarda seçimsiz olarak PSI'lar tarafindan bir nevi atama seklinde Thamate tayini yapilmistir.
5-Bunlarin yaninda Psilarin Thamateligide zaman zaman söz konusu olmustur.
THAMATENIN GÖREV ve SORUMLULUKLARI:
Thamate olayina hizmet açisindan bakildigi zaman hiçte gipta edilecek bir statü degildir.

A-Öncelikle tasimasi gereken özellikler ve yetenekleri seçildikten sonrada görevi sona erinceye kadar tasimaya devam etmek zorundadir.

B- yemek yiyisinden giyimine, adim atisindan konusmasina, oturmasindan kalkisina kadar her türlü davranisina azami derecede dikkat etmek zorundadir.

C-Beraberinde olan kisilerin maddi -manevi görevi süresince ihtiyaçlarini karsilamak ve onlari korumak zorundadir.

D-Davranislari ile görevini tam olarak yerine getirmek, ayrica insani iliskilerinde beraberindekileri tatmin etmek ve doyurmak durumundadir.
Yerine göre hosgörü sahibi, yerine göre ciddi bir gözlemci, yerine göre yargilama erkini kullanarak ceza verebilen ,
her halükarda Xabze kurallarini çok iyi bilip uygulayan bir kisilikte ve yapida olmasi zorunlulugu vardir.

E-Bütün bu görevleri yerine getirirken Thamate mütevazi fakat hareket ve davranislari ile sayginligi yaratabilen bir yapida olmak durumundadir.
Thamate , kendisini seçen veya görevlendiren kisilerin veya kurullarin istek ve talimatini yerine getirmekle yükümlüdür.
Görevi bitirdigini usulüne uygun olarak teslim edinceye kadarda onlara karsi sorumludur.
Dogaldir ki Thamatenin bu sorumlulugu yalniz onlara karsi degil görevi ifa ettigi sürece de ilgili olan herkese karsi devam eder. Bu sorumluluga karsilik,

Thamate görevi boyunca tam yetkilidir.Çok ciddi olaylar çikmadikça azledilemez.Sikayetçi olan sikayetini Thamateyi seçen veya görevlendiren kurula bildirir.
Görevi bittiginde bu sikayet yerinde görüsürse Thamatenin yargilanmasi durumu vardir.

THAMATE NEDEN SEÇILIR? - SORUNLARA BAGLI OLARAK THAMATE SINIFLAMASI :

Toplumumuzun geçmisine baktigimiz zaman açikça görebilecegimiz gibi Adige toplumu kendilerini XABZE denilen kurallarla ve seçilmis veya görevlendirilmis
veya dogal olarak bu statüyü tasima hakkini kazanmis olan THAMATE'ler vasitasiyla yönetilmistir.
Bunun aksini iddia edebilmenin tarihi gerçeklerle ilgisi yoktur, olamaz. Durum böyle olunca ,
her toplumda oldugu gibi ADIGE toplumunda da gerektikçe ,ihtiyaç duyuldukça kural konulmus, bu kurallari uygulayarak toplumu yönetecek veya meydana gelen sorunlari
çözecek olan kisi ve kisileri de seçmis veya görevlendirmistir. Bu genel kurala bagli olarak sorunlari ve Thamatelikleri su ana basliklarda siniflandirabiliriz;

1- A -YÖNETIM ILE ILGILI SORUN VE THAMATELIKLER :

1- Savasla ilgili olarak seçilen Thamateler.

2- Xabze yapimi ve yorumu ile ilgili olarak seçilen Thamateler.

3- Yönetmekle (Yürütme) ilgili olarak seçilen Thamateler.

4- Yargilama için seçilen Thamateler.

5- Diplomasi için seçilen thamateler.

6- Sulh toplantilari için seçilen Thamateler.

B-SOSYAL HAYATIN DÜZENLENMESI IÇIN .

1-Hertürlü dügün idaresi için seçilen Thamateler.

2-Gelin getirme (nisase) için seçilen Thamateler.

3-Cenaze merasimi için seçilen Thamateler.

4-Sofra idaresi için seçilen Thamateler.

5-Yolculuk için seçilen Thamateler.

6-Misafirin agirlanmasi için seçilen Thamateler.

7-Her türlü yardim ve imece toplantilari için seçilen Thamateler
.
2-SORUNUN LOKAL OLUP OLMAMASINA GÖRE VEYA SORUNUN GEREKTIRDIGI HIYERARSI GEREGI THAMATELER ve THAMATELIK.

1-Hable Thamate - mahalle Thamatesi

2-Koaje Thamate -Köy Thamatesi

3-Xegegu Thamate- Birkaç köyü kapsayan dar bölge Thamatesi

4-Jile Thamate - Birkaç Xegegu'yi kapsayan genis bölge Thamatesi

5-XEKU- Vatan Thamatesi

Bu siniflandirmalari örnek olmak üzere genel anlamda yaptim. Isin esasinda :

Toplumumuz tarihi süreçte aktif ve hareketli bir yapi göstermis, sik sik duyulan ihtiyaçlar ve sorunlar karsisindada kurali ve kural uygulayicisini yaratmistir. Bu durumu asiriya götüren bir Xabze yazarimiz;
-XABZE DÜSÜNÜLMEDI ! - diyebilmistir. Genel bir sekilde siniflandirmis oldugumuz Thmate'lerin her görev için yukarida yukarida siralamis oldugumuz ilkeleri tasimasi esastir. Ancak her göreve seçilen Thamate'nin seçildigi görevin agirligina uygun
olarak ayrica özellikleri ve yetenekleri tasimasi da zorunludur. Esasen seçilirken bu ayrintilara özellikle dikkat edilmistir.
THAMATE KODZA: Thamate Yardimcisi. Thamate yardimciligi statüsü Thamatelik kadar önem verilen bir misyon olarak Adige Xabze uygulamasinda yerini almistir. Zira Thamatenin verecegi kararlarda, yapacagi davranislarda yalniz birakilmamasi esas olarak kabul edilmistir.
Bunun yaninda bayanlarla beraber yapilan yolculuklarda gelin getirme gibi ayrica Büyük Thamateye bagli olarak yine bayan thamade de görevlendirilir.
Sayin okuyucu, bu kisa tanitma yazisini hiçbir iddia tasimadan yazdim.Amacim genç okuyuculara birazcik olsun faydali olmaktir. Yazimi noktalarken su önemli birkaç noktayi vurgulamak istiyorum .
1-Ismi Thamate oldugu için kimse sasirmasin. Bu kavram ve statü , toplum daha hafif deyimiyle topluluk halini almis olan her toplumda var olmustur. Bundan sonrada var olacaktir. Bugüne uygularsak , bir cumhurbaskani,
bir basbakan, bir bakan,bir meclis baskani ve milletvekili veya bir genelkurmay baskani , bir vali veya kaymakam , savci veya hakim herbiri kendi sinifinda bir Thamatedir.

2-Thamateleri algilarken olumlu veya olumsuz toplumsal tarih ve kültürümüzü yargiladigimizi unutmayalim.
3-Gerçek Thamatelik , aslinda toplumun hizmet edeni, daha açik söyleyecek olursak , toplumun hizmetçisidir. Amma buna karsilik hiçbir bedel almazlar. Üstelik çok çabuk gözden düsme durumlari vardir.

4- Tabiidir ki günümüzde tarif ve tahlil etmeye çalistigimiz anlamda Thamatelik pek yoktur. Ancak bunun sebebi de yalnizca ADIGE TOPLUMU degildir. Zira son yüz elli yildir , hatta daha fazla bir sürede Thamatenin fonksiyonlarini sürekli olarak DEVLET olgusuna ulasmasi sonucu baska kurumlar ve dinler almistir.
Ne var ki biz kültürel kimligimize bu dönemleri ölçü alarak bakamayiz, bakmamaliyiz da.

5- Elestiri hakkimiz vardir ve kutsaldir.Ancak bunu inkar anlaminda hiçbir zaman kullanmayalim.

Toplumuyla, Xabzesiyle,Thamatesiyle,gençligi ile hep birlikte tarihine , kültürüne, diline ve kimligine sahip çikabilen ve çikan bir seviyey ulasmamizi dileyerek sözlerime son veriyorum.