HATİ DİLİ VE ÇERKES DİLİ ORTAK YANLARI




Hattı dili Kafkas dillerinden, (Adıge+Abaza+Ubıh) dillerindendir. Daha çok Adıge diline yakındır. Adıge diliyle düşündüğümüzde;./.Ha:kutsal ./.t:idi ./.tı:verdiği ./.Hattı:Kutsalın verdiği anlamına gelir. Hattı dilinin ilk gramerini yayınlayan Çek Asuroloji bilim adamı Bedrich Horozny'nin açıkladığı cümleyi inceleyelim:

"NINDA-an ezzateni \watarra ekutteni"
NINDA-an: ./.NINDA:Ekmek, (Oset=Asetin=Kuşha, dilinde) ./.an: odur ki (Adıge dilinde) ./.o ekmektir ki.

Fatarra ekutteni:o içecektir ki çekene verilir. "O ekmektirki dişe verilir, o içecek ki çekişe verilir", (semantik) ses anlamı budur. Horonzy doğruya yakın bir açıklama ile, "ekmek yenir, su içilir" anlamını bulmuştur. Horonzy "ezza"
sözünü, Almanca "essen" "yemek"; "NINDA" sözünü Sümerce "ekmek"; \vatarra sözünü, İngilizce "water" su, eku sözünü Latince "aqua" su sözüyle karşılaştırarak sonuca gitmiştir.

Çerkezce bilse idi, çok rahat anlam verecekti.

İşte bu açıklamalardan dolayı. Hattı dilinin Çerkezce olduğunu anlıyorum. Adıgece her sesin bir anlamı vardır. Sesler birleşir, yeni anlamlı sözcük çıkar. Sözcükler birleşir, yeni sözcük oluşur. Baş, orta, son ekler vardır. Hattı dili de aynı özellikleri gösterir.

Çerkezce île Hindi Avrupa Dillerinin İlişkisi

Afrika'da Klimanjora Dağında magmatik kayanın kırılmasında, taşıl incelemecileri tarafından insan fosiline rastlanmıştır. Aynı yaştaki magmatik kayalar, dünyanın başka yerlerinde kırılmış, insan fosiline rastlanmamıştır.

Bu deney, ilk insanın Afrika'da dünyaya geldiğini açıkça göstermektedir. İnsanlığın ilk anası "siyah ana"dır. Avcılık ve yaşam savaşı peşinde dünyaya yayılan insan, Kafkasya'ya gelince değişime uğrayarak "Beyaz insan ırkı" meydana gelmiştir.

Beyaz insanın ana vatanı Kafkasya'dır. Moğolistan'a kavuşan insan ise, değişime uğrayarak ''Moğol ırkını" meydana getirmiştir. Böylece dünya üzerinde "üç ana ırk" ortaya çıkmıştır.

1 - Siyah Irk: Klimanjora'da ortaya çıkmıştır. Sıcağa dayanmak için renk siyahlaşmıştır. Terleyerek vücudu soğutmak için, dudak kalınlaşmış, boy genelde yüksektir.

2-Beyaz Irk (Kafkas Irkı): Kafkasya'da ortaya çıkmıştır. Renk açık beyazdan, koyu esmere; sarıdan, buğday tenli kırmızıya kadar değişmektedir. Göz mavi,çakır, kahverengi rengindedir Bu ırk, Anadolu, İran, Arabistan, Afrika'nın kuzeyi ve bütün Avrupa'ya yayılmıştır. Bu yayılma genelde doğal biçimde olmuştur.

3-Moğol Irkı: Moğolistan'da ortaya çıkmıştır. Göz çekik, şakak kemikleri çıkık, üst göz kapaklarında yağ tabakası bulunan, burun basık, boy kısa olan insan ırkıdır. Moğol, Çin, Japon insanı.

Bu ırklardan konumuz olan beyaz ırk, yani Kafkas ırkıdır. Bu ırkın dili Kafkasya'da farklılaşmıştır. Kuzeyde Ubıh, Adıge, Oset(asetin=kuşha), Çeçen dilleri olmuştur.

Güneyde ise Laz, Gürcü, Ermeni dilleri olmuştur. Beyaz insan gittiği yere dillerini de götürmüştür. Yerleştiği bölgelerdeki özelliklere göre yeni diller geliştirmiştir. İlk götürdüğü dilden de sözcükler vardır.